DCMavCNo_UXHk-1FUWacCOpWJNs

Satu Renungan - runtuhan di Terengganu

on Friday, May 31, 2013

satu renungan - runtuhan di Terengganu
Semoga menjadi iktibar kepada semua

RUNTUHAN DI TERENGGANU… SEKADAR KOLEKSI UNTUK RENUNGAN..

Firman Allah SWT: ” Sambil bersikap sombong takbur di muka bumi dan berusaha merancangkan rancangan-rancangan jahat, sedang rancangan yang jahat itu tidak menimpa melainkan orang yang menjalankannya. (Dengan keadaan yang demikian, maka) tidak ada yang mereka tunggu selain daripada berlakunya kebinasaan menimpa mereka (sebagaimana yang telah menimpa) orang-orang kafir yang telah lalu. Kerana engkau tidak sekali-kali akan mendapati sebarang perubahan bagi ‘ sunnatullah ‘ (undang-undang peraturan Allah), dan engkau tidak sekali-kali akan mendapati sebarang penukaran bagi perjalanan ‘sunnatullah’ itu.” (Al-Faathir, Ayat 43)

21 Mei 2013 - Bumbung Masjid Kampung Binjai Kertas
1 Mei 2013 - Pagar padang sintetik yang belum dirasmikan
11April 2013 - Papan tanda gergasi Pusat Penyelidikan UMT
20 Februari 2013 - Bumbung Stadium Sultan Mizan runtuh lagi semasa proses pembaikan dijalankan
30 Disember 2012 - Pentas Astaka, Taman Bandar Chukai
21 Jun 2012 - Astaka Jertih
13 Julai 2012 - Tangki air Sekolah Menengah Kebangsaan Paka
9 Januari 2011 – Pondok Jeti Bot Penambang, Pasar Kedai Payang.
12 Julai 2010 - Surau Dewan Konvensyen Taman Tamadun Islam
29 Mac 2010 - Bangunan Institut Oseanografi & Akuakultur Tropika, UMT yang masih dalam pembinaan.
1 Disember 2009 - Terminal Pengangkutan Awam, Kuala Berang
4 Oktober 2009 - Masjid Kampung Batu Putih, Kemaman
2 Jun 2009 - Stadium baru, Stadium Sultan Mizan
12 April 2008 - Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Wakaf Tapai runtuh.


Segmen Grab the Header! by FiQa Nsz

on Monday, May 27, 2013

*KLIK BANNER*
Segmen Grab the Header! by FiQa Nsz

segmen ini dibuat untuk menghargai pengunjung blogger blog fiqa. :)

bagi details header. design:

*tema: (2 warna)
Biru dan putih
*nama blog, warna tulisan
M Hakim Faiz & Biru
*tagline blog, warna tulisan
http://hakimfaiz.blogspot.com/ PUTIH
Segmen berlansung selama dua hari bermula dari 27/5 hingga 29/5.
*pemenang dicari seramai 5 orang menggunakan random org. dan details yang paling terperinci. :)

jom join! KLIK SINI!

Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist #2

on Sunday, May 26, 2013



Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist #2


Nabeel Fikree sedang mencari bloglist untuk bulan Jun dan Julai iaitu pencarian bermula dari 26 Mei 2013 dan berakhir pada jam 11:59 malam 30 Mei 2013 nanti. 20 orang yang bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist Nabeel Fikree bermula 1 Jun nanti.


Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog NabeelStories.com.
  2. Buat satu entri bertajuk Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist #2
  3. Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entry
  4. Tinggalkan link entry pada ENTRY INI sahaja

Harap segmen ni mendapat sambutan.

Jumlah peserta yang akan di pilih untuk masuk ke dalam bloglist bergantung kepada penyertaan anda.





.

"PopUp" Bypass Facebook Like Button

on Saturday, May 25, 2013




cara nak bypass "PopUp" like button yang sampai 9999 saat.
Apakah tujuan blogger memakai plugin ini?
-mendapat like yang banyak di page mereka
-menyusahkan orang ramai
Mari ke tajuk asal
Untuk pengguna Chrome sila install Tampermonkey
Dan untuk pengguna Mozilla Firefox sila install Greasemonkey
Dah habis install sila pergi ke userscript Anti - SamsengFB
Tekan button install yang ada di belah kanan atas
Sudah selesai.Nanti "popup" like facebook akan tiada lagi.
Boleh cuba pergi ke Blog ini untuk kepastian
-Thanks to Suhz and AntiSamsengFB- and cyb3rsyn.blogspot





10 Tips Yang Perlu Anda Lakukan Jika Bergaduh Dengan Pasangan

on Friday, May 24, 2013

Assalam Sejahtera Semua ..





1) Jangan Bersyarah

Dalam perhubungan yang matang, anda mesti menghormati pasangan anda dan juga diri sendiri sebagai orang dewasa. Bila anda mula bersyarah dengan panjang lebar kepada seseorang itu tentang kesalahannya, ini boleh mencetuskan perasaan yang amat tidak selesa dalam dirinya. Satu ‘kuasa’ memberontak dan tidak puas hati terhadap anda boleh wujud hasil dari sikap tersebut. Oleh itu, selain dari bersikap “anda adalah betul” dalam situasi seperti ini, adalah lebih baik anda bercakap tentang bagaimana cara untuk membetulkan kesilapan yang telah berlaku. Fokus anda mesti kepada bagaimana untuk menyelesaikan masalah yang timbul dan juga supaya perkara itu tidak berulang lagi.

2) Jangan Balas Dendam

Selalunya, bila hati seseorang itu benar-benar disakiti oleh pasangannya, dia juga akan bertindakbalas untuk menyakiti hati pasangannya semula. Biar pasangannya rasa bersalah dan rasa apa yang dia rasa. Kononnya supaya pasangannya sedar bahawa kesalahan telah dilakukan. Pada masa itu,tindakan macam ni seolah-olah idea yang bagus,sebenarnya akan memalapkan lagi perhubungan. Jangan bertindak begitu. Bila anda salahkan pasangan anda tentang sesuatu perkara dan cuba buat dia rasa bersalah, anda mengatakan bahawa anda betul dan dia salah-hukuman telah dijatuhkan, susah nak selesaikan pergaduhan anda!

3) Jangan Tinggikan Suara

Bila emosi dan kemarahan menguasai diri, adalah sukar untuk mengawal suara lebih-lebih lagi bila pasangan anda sendiri meninggikan suara kepada anda. Walau apa pun, anda mesti ingat merendahkan nada suara dan bercakap dengan tenang dan tidak menengking amat penting bila berbincang dalam sesuatu konflik. Suasana tenang membolehkan anda dan pasangan mendengar dengan lebih baik apa yang diperkatakan terhadap satu sama lain. Konflik dapat diselesaikan dengan lebih cepat dan tidak merebak dengan lebih teruk dan merosakkan.

4) Elakkan Terlalu Peribadi dan Sensitif

Masa situasi konflik tengah hangat, janganlah terlalu sangat "terasa", jangan terlalu sensitif atau "take it too personal". Keadaan yang tengah "panas" boleh buat anda terlepas cakap. Oleh itu pastikan anda tidak terlalu sensitif atas segala yang sedang diperkatakan kerana selalunya emosi lebih menguasai keadaan pada waktu ini. Oleh itu, kadangkala ada waktunya perkara betul yang pasangan anda katakan boleh menjadi perkara yang amat sensitif bagi anda dan anda pula boleh terlepas cakap atau sengaja "melepas" cakap tanpa berfikir panjang.


5) Jangan Timbulkan Perkara-perkara Kecil

Bila tengah bergaduh tu, jangan timbulkan perkara-perkara kecil yang langsung tak membantu selesaikan masalah. Perkara-perkara kecil yang dalam 2-3 hari akan datang tu dah boleh lupa contohnya, tak perlulah diungkit. Fikir sebelum timbulkan benda-benda kecil macam ni sebab ia takkan membantu, membakar semangat marah dan terukkan lagi keadaan tu adalah. Benda-benda kecil ni termasuk la juga perkara yang dah lama terjadi dah 3 – 4 bulan lepas contohnya jadi tumpu hanya pada isu yang sedang berlaku.

6) Mendengar Dengan Teliti

Walaupun susah nak dibuat, anda perlu jadi pendengar yang baik dan teliti. Pasangan anda mungkin dengan jelasnya beritahu apa yang anda berdua perlu untuk selesaikan masalah tapi disebabkan anda tak ambil perhatian, tak dengar dengan baik dan teliti, bukan saja cadangan dia anda tak ambil kira,malah anda pula bagi penyelesaian yang takde kena-mengena dan merumitkan keadaan.


7) Fokus Satu Isu Pada Satu Masa

Seperti biasa yang anda mungkin dah banyak kali dengar ~ fokus! Perkara terbaik yang anda boleh buat ialah kenal pasti apa punca sebenar masalah dalam perhubungan anda sekarang dan cari penyelesaian untuk isu itu sahaja. Bila anda mula bercakap tentang banyak perkara, macam-macam isu, anda mengelirukan keadaan. Selesaikan satu persatu dan bergerak ke punca isu yang lain bila isu pertama selesai. Tentu sekali anda ingin tau apa cerita sebenar yang jadi punca mengeruhkan hubungan anda supaya masalah dapat selesai dengan cepat, jadi pastikan anda fokus!

8) Jangan Serang!

Biasalah, dah terlalu marah sangat, anda pun “naik angin”… bila perkara macam ni berlaku, biasanya anda boleh menyerang peribadi pasangan anda. Sebelum perkara macam ni berlaku, fikir dan sedar bahawa ia TAKKAN membantu malah memburukkan keadaan. Anda ingin selesaikan masalah, bukan nak serang pasangan anda.

9) Mesti Hormat

Perbalahan/pertelingkahan dalam perhubungan boleh menjadikan sesuatu perhubungan itu lebih matang dan lebih rapat malah lebih indah setelah konflik dan isu berakhir dengan baik. Nak jadi macam ni, anda perlu faham perbalahan perlu di lihat dalam konteks “learning experience” atau proses belajar selain melihatnya dari satu sudut saja. Beri perhatian, sabar, tenang, buat “eye contact”, tanya soalan yang relevan dan diperlukan dalam masa yang sesuai. Ini adalah antara cara utama untuk menunjukkan sikap hormat kepada pasangan anda. Bersama, dengan sikap seperti ini anda berdua PASTI boleh menyelesaikan segala masalah yang melanda.

10) Jangan Tinggalkan

Satu lagi perkara yang sukar dibuat bila bergaduh ialah berada tetap dalam tempoh konflik itu sedang berlaku, dari mula sampai selesai. Ramai orang bila dah tak tahan, marah sangat, terus tinggalkan pasangan, bermaksud terus keluar dari “medan” konflik atau pertelingkahan sekaligus membiarkan situasi “tergantung” macam tu je. Pasangan pun dia tinggalkan. Walaupun rasa tak boleh tahan sangat, marah ke, “tension” ke, jangan angkat kaki, tinggalkan konflik dan pasangan macam tu je. Bagi tau dia anda perlukan masa sekejap untuk tenangkan fikiran sebentar, mungkin anda pergi duduk tempat lain kejap ke… kemudian pastikan anda datang semula. Ini secara tidak langsung menunjukkan anda seorang yang berkaliber dan dapat mengurus emosi dengan baik tak kiralah anda lelaki atau wanita.


5 teratas Sebab untuk Cuba gunakan Temu janji Kafe Virtual

Assalamualaikum, salam sejahtera

Temu janji Kafe Virtual
Gambar Hiasan


Terdapat beberapa laman web temu janji dalam talian yang adalah setup hanya seperti sebuah kafe dating maya, di mana anda boleh berjumpa dengan orang untuk sembang yang santai dan mudah-mudahan mogok sehingga a percikan bunga api yang boleh membangunkan ke dalam hubungan a. Temu janji dalam talian di sebuah kafe dating menjadi lebih dan lebih biasa dan kadang-kadang perlawanan-perlawanan yang dibuat talian akan tidak pernah telah dibuat tanpa laman web temu janji algoritma. Membawa orang-orang yang sedang mencari untuk rakan-rakan bersama-sama dalam dating kafe maya adalah a perkhidmatan yang hebat dan di sini adalah bahagian atas 5 sebab-sebab untuk memberi ia satu cuba.

1. Bilangan Permainan - Ledakan orang

Terdapat lebih 40 juta orang di Amerika Syarikat yang adalah sebahagian daripada sebuah laman web kafe temu janji dan nombor-nombor ini yang semakin meningkat hari ke hari. Ini bermakna sekumpulan seluruh orang-orang tunggal yang sedang mencari untuk hubungan kasih sayang dan keseronokan dalam temu janji kafe-kafe. Dating adalah satu permainan nombor dan mempunyai bahawa banyak perlawanan mungkin meningkatkan kemungkinan untuk mencari beberapa dalam maya temu janji kafe-kafe bahawa anda boleh membangunkan ke dalam hubungan yang bermakna.

2. Kos Berkesan
Kebanyakan laman web yang kafe temu janji mempunyai ujian percuma yang anda boleh gunakan untuk mencuba perkhidmatan mereka. Jika anda mendapati bahawa anda semakin beberapa kejayaan daripada kos adalah sekitar $ 25 a sebulan bagi semua daripada manfaat mesyuarat semua dari orang-orang di sebuah kafe dating. Apa lagi yang mempunyai potensi yang ini untuk meningkatkan kebahagiaan dan kesejahteraan, begitu banyak sebagai mencari rakan kongsi, yang kos ini sedikit? Salah satu daripada ciri-ciri menakjubkan kira-kira menggunakan a dating kafe maya adalah bahawa yuran bulanan boleh dijeda dan atau membatalkan sebaik sahaja anda mencari perlawanan a.

3. Arus perdana - Semua orang adalah melakukan ia

Statistik yang 1 dalam 4 orang-orang dalam hubungan bertemu talian sekarang dalam dating kafe-kafe. Dengan apa-apa satu konsep yang arus perdana online dating kafe-kafe yang berubah-ubah permainan dan yang lebih banyak dan lebih ramai orang cuba untuk mencari cerita-cerita kejayaan mereka sendiri di kafe temu janji dalam talian. Malah penyelidik sedang semakin dalam pada data yang bahawa ia hadiah kepada melakukan kajian yang kira-kira hubungan dan mencari cinta di kafe temu janji maya. Adalah dianggarkan bahawa pada tahun 2012, industri dating dalam talian dibawa masuk 2 bilion dolar dalam pendapatan, wang sebanyak ini akan menggalakkan banyak lebih ramai orang untuk menawarkan perkhidmatan yang serupa.

4. Keselamatan di Nombor-nombor

Jumlah orang yang gila dan artis-artis penipuan pada laman-laman kafe temu janji pada masa kini adalah berkadar kepada apa yang anda akan mendapati mana-mana sahaja-galanya. Seperti yang konsep kafe-kafe temu janji maya telah menjadi lebih dan lebih arus perdana, kemungkinan mesyuarat orang yang tidak baik adalah tidak berbeza daripada ia akan akan bercakap kepada orang asing rawak di khalayak ramai. Juga yang paling satu laman web yang kafe temu janji mempunyai beberapa bentuk langkah berjaga-jaga keselamatan di tempat.

5. Perlu untuk Cuba

Dalam usaha untuk mencari rakan kongsi yang hebat anda mempunyai untuk ekzos semua saluran termasuk kafe-kafe temu janji maya. Membuat memastikan bahawa anda menggunakan semua alat-alat yang boleh didapati akan membantu anda untuk mencari cinta bahawa banyak lebih cepat seperti mudah alih dating, kelajuan dating, dan perkhidmatan kafe dating.

Online dating kafe-kafe adalah cara yang yang hebat untuk meningkatkan kemungkinan anda mencari padanan yang betul. Ia mengambil masa masa dan kesabaran untuk mencari orang yang yang anda mahu untuk bersama dengan dalam hubungan yang dan anda boleh mempercepatkan proses oleh melepak di salah satu daripada banyak kafe-kafe temu janji.

4 Cara Popular Pasangan Tidur




Cara Pasangan tidur berbeza ...

4 Cara Popular Pasangan Tidur

Itu saja, Assalamualaikum .

Mei topap giveaways by Cik Yaya

ASSALAMUALAIKUM ...

Mei topap giveaways by Cik Yaya

Whan Join This, Click Banner to Join

Guna Line Celcom dan Maxis

Click Giveaway

tag

Terima Hadiah Dari Cik Yaya

on Thursday, May 23, 2013

Casio Edifice
Tengok bawah
Hadiah Dari cik yaya untuk mhakimfaiz


Hadiah Dari cik yaya untuk mhakimfaiz
Baru je sampai petang tadi , masa itu belum balik keja .. lepas balik dari keje baru pergi tuntut dekat Pos Malaysia 
Hadiah Brooch kain yang hakim menang, menang Contest Page CCY & LTC .. Boleh la bagi pada adik perempuan hendak pergi mana-mana jamuah or jemputan kenduri ke .. 

Jangan bagi hilang sudah la ... hehe

Terima Kasih Cik Yaya ..



Pada Orang Yang Dah Berpunya Anda Suka

Assalamualikum ..

Suka Pada Orang Yang Dah Berpunya


Memang saya sangat tak faham baik lelaki atau perempuan kenapa mereka suka pada seseorang yang dah berpunya? apa agaknya yang mereka ni nampak pada seseorang yang sudah berpunya? 


Paling drastik orang yang selama ini di anggap kawan malah selalu berkongsi kisah suka dan duka rupanya kawan yang sanggup menikam kawan sendiri dari belakang dengan berkasih sayang dengan pasang kawannya dalam diam.. paling drastik mereka sebenarnya dah pun bertunang ....

Saya ni selalu je cerita pasal kisah orang lain dan bilanya nak cerita pasal pengalam sendiri kan... kejap nak ingat balik pernah tak saya lalui keadaan macam tu?

Sebenarnya pernah lah jugak kan saya tersuka dengan seseorang yang dah pun berpunya pada waktu tu tapi saya tak lah sekejam yang di sangka nak merampas hak orang lain... tapi orang tu mungkin dapat baca apa yang saya fikirkan jadinya pasangan dia yang juga merangkap kawan saya bawa pasangan dia sejauh yang boleh dari saya .. kihkihkih tapi kan kalau dah memang dah tertulis saya dengan orang yang saya suka tu akan bertemu kembali pasti akan bertemu kembali... lepas setahun ( lepas kawan saya tu putus dengan pasangan dia ) saya bertemu balik dengan orang yang saya suka tu di alam maya dan membawanya ke alam realiti... 

Tapi tu lah kalau mulut tong sampah boleh lah tutup tapi mulut manusia mana boleh tutup.. sebab tak dapat nak terima kenyataan makanya kawan saya ni jajaj cerita ke serata alam maya yang saya merampas hak dia... tak apa lah kawan kita sama-sama tahu pekara yang sebenar belaku...

Sebenarnya kita mana boleh halang perasaan orang lain nak suka pada sesiapa tapi biarlah kita ianya berpada-pada jangan sampai kita kehilangan kawan di sebabkan apa yang kita mahukan itu. dan dalam masa yang sama kita merampas bahagia dan gembira orang lain. bukan ke hidup kita nie ibarat roda yang sentiasa berputar di paksinya.. mungkin hari ini kita tersuka dengan pasangan orang lain tapi esok-esok ada orang lain yang tersuka dengan pasangan kita, senang cerita itu adalah "karma"

Pada mereka-mereka yang suka sangat tersuka dengan pasangan orang lain beringatlah kadang-kadang apa yang di lihat oleh mata kita tak akan sama bila kita dapat memilikinya.. kadang-kadang benda yang indah-indah di mata kita belum tentu indah di hati kita..

Sebaik-baiknya jaga apa yang di miliki agar ianya tidak terlepas dari tangan kita hanya kerana kita mengejar sesuatu yang belum tentu jadi milik kita sepenuhnya.......



Link here to more down
JOM LAWAT MORE & Namiacinta


Suka duka dalam mencari

Assalamualaikum .. 


Hidup di muka bumi ini adalah anugerah Allah s.w.t. yang sangat berharga kepada manusia. Hidup juga adalah ujian-Nya kepada manusia. Allah s.w.t. menjelaskan dalam surah al-Mulk ayat 2 bahawa Dialah Tuhan yang Menciptakan hidup dan mati sebagai ujian kepada manusia. Ujian inilah yang membezakan sama ada sesuatu golongan beramal dengan sebaik-baik amalan atau tidak.

Dalam melayari kehidupan di dunia sebagai manusia, kehidupan ini sering disulami pahit dan manis cabaran yang datang dalam pelbagai bentuk. Ujian yang datang dalam bentuk musibah menguji tahap kesabaran manusia. Musibah yang menimpa pula menitipkan rasa kedukaan dan kesedihan. Namun begitu, orang Mukmin tidak boleh kekal dalam keadaan tersebut dek kerana musibah yang menimpa dirinya.

Sifat orang Mukmin dirakamkan dalam firman Allah Taala, maksudnya: "Dan janganlah kamu berasa lemah dan berdukacita (terhadap apa-apa yang akan menimpa kamu). Padahal kamulah orang yang tertinggi jika kamu orang yang (sungguh-sungguh) beriman." (Surah Ali 'Imran 3: 139)

Mengapa Musibah?

Setiap perkara yang berlaku dalam hidup kita ada hikmah sama ada disedari atau tidak dan tahu atau tidak. Allah s.w.t. telah menyatakan dalam surah al-Baqarah ayat 155 bahawa Dia pasti akan menguji manusia:

"Demi sesungguhnya, Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh), (dengan merasai) kelaparan serta (dengan berlakunya) kekurangan daripada harta benda, jiwa dan hasil tanaman. Berilah khabar gembira kepada orang yang bersabar."
 
Apabila Allah Taala menyatakan "berilah khabar gembira kepada orang yang bersabar.", ini menunjukkan musibah yang dihadapi bertujuan membezakan antara orang yang dapat bersabar dengan tidak.

Sabar adalah prinsip hidup orang beriman. Inilah hikmah besar di sebalik ujian daripada Allah. Memahami dan merenungi hikmah besar di sebalik ujian daripada Allah. Memahami dan merenungi hikmah ini adalah sebahagian daripada akidah Muslim kerana membantu memperkuatkan kepercayaan kepada qadak dan qadar Allah. Malahan, seseorang itu mendapat musibah yang lebih besar jika hikmah ini tidak difahami dengan baik.

Boleh jadi musibah duniawi yang menimpa menyebabkan kita semakin hampir dengan Allah Taala. Katakan kita ditimpa kemalangan ketika memandu atau kereta yang dinaiki rosak teruk disebabkan kita jarang membaca doa menaiki kenderaan. Selepas itu, kita mula konsisten mengamalkan doa menaiki kenderaan dan sentiasa mengingati Allah Taala.

Firman Allah Taala yang bermaksud: "Dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu, padahal ia baik bagi kamu. Boleh jadi juga kamu suka kepada sesuatu, padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang Maha Mengetahui (semua itu), sedang kamu tidak mengetahuinya." (Surah al-Baqarah 2: 216)

Dengan itu, ia dapat mengurangkan rasa duka yang datang akibat musibah. Dengan kata lain, kebaikan yang ada pada sesuatu yang kita benci menjadi sesuatu yang disukai kepada kita. Inilah suka dalam duka yang menjadi hikmah besar dalam setiap musibah duniawi.

Objektif Kewajipan Sabar


 Sabar adalah perintah Allah dan sudah pasti ia mempunyai maqasid. Mengapa Allah memerintahkan manusia supaya bersabar? Malangnya, ada segelintir manusia yang suka mengeluh dan menyalahkan takdir apabila ditimpa musibah lalu berkata: "Mengapa aku ditimpa masalah ini? Mengapa musibah ini aku seorang sahaja yang dapat?" 

Hakikatnya, semua orang tidak terlepas daripada ujian, cuma berlainan bentuk dan situasi. Berikut dinyatakan rukun sabar yang perlu dipatuhi:

Menahan diri daripada mengeluh, gelisah dan marah.
Menahan lidah daripada mengadu.
Menahan anggota daripada melakukan dosa dan maksiat.

Apabila seseorang itu bersabar, dia akan mendapat hikmah berikut:

Mihnah iaitu ujian menjadi minhah iaitu kurniaan Allah Taala.
Bala menjadi pemberian.
Perkara yang didukai menjadi yang disukai.

Sebagai hamba Allah, kita wajib melaksanakan 'ubudiyyah kepada-Nya sama ada ketika susah atau senang. Antara contoh 'ubudiyyah bagi kedua-dua keadaan ini ialah:

•Mengambil wuduk dengan air yang sejuk ketika cuaca sangat panas atau terlampau sejuk.
•Bergurau senda dengan isteri.
•Memberi nafkah kepada isteri, diri sendiri dan ahli keluarga.
•Bersabar ketika mendapat musibah meskipun tidak memperoleh keuntungan di dunia.

Suka dalam Duka

Apabila kita terlalu berduka dengan musibah yang menimpa ia pasti merobekkan iman yang ada. Carilah suka di sebalik duka dengan mengamalkan cara hidup orang beriman saat menghadapi ujian. Antara perkara yang perlu dilakukan oleh seseorang Muslim apabila berhadapan dengan musibah ialah:

1. Ucapan istirja'
Islam mengajar kita supaya melafazkan istirja' (inna lillah wa inna ilaih raji'un) sebagaimana yang disebutkan dalam surah al-Baqarah ayat 155-156. Segelintir orang menyangka lafaz ini hanya perlu disebut ketika berlaku kematian, padahal ia disunatkan ketika berlaku apa-apa jua musibah sama ada kecil atau besar.
Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah pernah bersabda, maksudnya: "Hendaklah kamu mengucapkan istirja' dalam semua perkara sehingga dalam perkara terputus tali selipar seseorang kerana ia termasuk dalam musibah."

2. Aplikasi doa Rasulullah
Berdoalah dengan doa yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w.:
Maksudnya: "Ya Allah berilah pahala kerana musibahku ini dan gantilah bagiku sesuatu yang lebih daripada."

Ummu Salamah berkata: "Tatkala Abu Salamah meninggal dunia, aku membaca doa ini sebagaimana yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w. Lantaran itu, Allah menggantikan kepadaku seseorang yang lebih baik daripada Abu Salamah iaitu Rasulullah s.a.w." (Sahih Muslim)

3. Tidak mendoakan keburukan
Jangan melafazkan kata-kata buruk seperti memaki hamun, memarahi takdir dan mendoakan keburukan.

Ketika Abu Salamah meninggal dunia, matanya terbeliak. Lalu Rasulullah s.a.w. menutup mata Abu Salamah sambil bersabda, maksudnya: "Sesungguhnya apabila roh dicabut, mata akan mengekorinya."

Orang ramai di sekeliling membuat bising. Nabi pun bersabda, maksudnya: "Janganlah kamu mendoakan keburukan atas dirimu, tetapi doakan kebaikan. Sesungguhnya para malaikat sedang mengaminkan ucapan kamu sekarang."
Kemudian, Nabi mendoakan keampunan untuk Abu Salamah.

Leuniey Natasha Comel Bertudung. (4 Gambar)


Sejuknya mata memandang, Leuniey Natasha, isteri kepada Apek telah memakai tudung. Tidak diketahui pula sama ada Leuniey sudah bertudung sepenuhnya atau hanya ingin mencuba-cuba. Namun yang pasti kecomelan Leuniey lebih terserlah apabila dia bertudung.

Leuniey Natasha Comel Bertudung

Tentu Apek ialah orang yang paling seronok sekiranya Leuniey memakai tudung sepenuhnya. Harap-harap begitulah. Pasangan suami isteri ini sememangnya mereka nampak bahagia dan saling melengkapi antara satu sama lain.

(4 Gambar) Leuniey Natasha Comel Bertudung.

(4 Gambar) Leuniey Natasha Comel Bertudung.

(4 Gambar) Leuniey Natasha Comel Bertudung.

Sekian ..

Tiz Zaqyah Kelab Malam


 Aktres putih gebu, Tiz Zaqyah tidak mahu bersikap hipokrit kepada diri sendiri dan juga kepada peminat-peminatnya. Kerana itu dia tidak lokek untuk berkongsi tentang perihal dirinya yang gemar bersosial bersama kekasih dan teman-teman di kelab malam.   Tiz juga tidak mahu menafikan dirinya gemar bersosial kerana dia tahu perbuatannya itu tidak boleh disorok dan sebab itu dia secara terang memuat naik gambar-gambarnya di kelab. Pun begitu, heroin Sebenarnya Saya Isteri Dia ini menyeru agar tidak ada yang mengikuti perbuatan negatifnya yang gemar bersosial. Sebaliknya, ujar Tiz, ambil sahaja perkara positif daripada dirinya.   Ujarnya, dia bukan idola, tetapi hanya seorang pelakon yang sekali-sekala ingin menjalani kehidupan biasa iaitu berhibur bersama kekasih dan teman-teman.   Ayat itu terpaksa juga diluah daripada bibir Tiz selepas dia mendapat banyak reaksi kurang senang daripada pengikut laman sosial Instagram miliknya yang melihat gambar-gambarnya bersosial di kelab bersama kekasih dan teman-temannya termasuk beberapa teman artis seperti pelakon Faradhiya dan Ramona Zam Zam.   Luah Tiz lagi, jika ada peminat yang tidak boleh terima hakikat dirinya begitu (suka bersosial), tandanya mereka itu bukan peminat sebenarnya.   "Mereka tidak boleh kawal saya. Saya bukan idola yang perlu mereka contohi. Saya cuma pelakon. Peminat boleh tolak sikap negatif saya dan ambil sahaja sikap positif saya," katanya.   Tiz juga berharap jangan ada pihak menjatuhkan hukuman kepadanya dengan mengatakan dia liar atau jahat apabila gambar-gambar dirinya bersosial di kelab malam dimuat naik di Instagram, kerana dia tahu setiap perbuatannya juga ada batasan.   "Gambar itu (gambar di kelab) hanya menunjukkan 10 peratus kehidupan saya. 90 peratus lagi peminat tidak tahu mengenai saya. Saya percaya, peminat hari ini banyak yang berfikiran terbuka. Mereka mengenali saya sebagai pelakon dan menyukai bakat saya. Mereka bijak membuat penilaian. Saya tidak mahu bersikap hipokrit jadi terimalah saya seadanya," jelasnya lagi.


Aktres putih gebu, Tiz Zaqyah tidak ingin bersikap hipokrit kepada diri sendiri dan juga kepada peminat-peminatnya. Kerana itu dia tidak lokek untuk berkongsi tentang perihal dirinya yang gemar untuk bersosial bersama dengan kekasih dan teman-teman di kelab malam. 

Tiz juga tidak menafikan bahawa dirinya gemar bersosial kerana dia tahu perbuatannya tersebut tidak boleh disorok dan sebab itu dia secara terangan telah memuat naik gambar-gambarnya di kelab. Pun begitu, heroin Sebenarnya Saya Isteri Dia ini menyeru agar tidak ada yang mengikuti perbuatan negatifnya tersebut yang gemar bersosial. Sebaliknya, ujar Tiz, ambil sahaja perkara positif daripada dirinya.

Ujarnya lagi, dia bukannya idola, tetapi hanya seorang pelakon yang sekali-sekala ingin menjalani kehidupan biasa iaitu berhibur bersama kekasih dan teman-teman yang lain. Ayat tersebut terpaksa juga diluah daripada bibir Tiz selepas dia mendapat pelbagai reaksi yang kurang senang daripada pengikut laman sosial Instagram miliknya yang melihat gambar-gambarnya bersosialnya di kelab bersama kekasih dan teman-temannya termasuk beberapa teman artis seperti pelakon Faradhiya dan Ramona Zam Zam. Luah Tiz lagi, jika ada peminat yang tidak boleh terima akan hakikat dirinya begitu (suka bersosial), tandanya mereka tersebut bukan peminat sebenarnya. 

“Mereka tidak boleh kawal saya. Saya bukan idola yang perlu mereka contohi. Saya hanhyalah pelakon. Peminat boleh tolak sikap negatif saya dan ambil sahaja sikap positif saya,” katanya. 

Tiz juga berharap jangan ada pihak yang ingin menjatuhkan hukuman kepadanya dengan mengatakan bahawa dia liar atau jahat apabila gambar-gambar dirinya bersosial di kelab malam yang dimuat naik di Instagram, kerana dia tahu setiap perbuatannya juga ada batasan. 

“Gambar tersebut (gambar di kelab) hanya menunjukkan 10 peratus kehidupan saya. 90 peratus lagi peminat tidak tahu mengenai saya. Saya percaya, peminat hari ini banyak yang berfikiran terbuka. Mereka mengenali saya sebagai pelakon dan menyukai bakat saya. Mereka bijak dalam membuat penilaian. Saya tidak mahu bersikap hipokrit jadi terimalah saya seadanya,” jelasnya lagi.
Aktres putih gebu, Tiz Zaqyah tidak ingin bersikap hipokrit kepada diri sendiri dan juga kepada peminat-peminatnya. Kerana itu dia tidak lokek untuk berkongsi tentang perihal dirinya yang gemar untuk bersosial bersama dengan kekasih dan teman-teman di kelab malam. Tiz juga tidak menafikan bahawa dirinya gemar bersosial kerana dia tahu perbuatannya tersebut tidak boleh disorok dan sebab itu dia secara terangan telah memuat naik gambar-gambarnya di kelab. Pun begitu, heroin Sebenarnya Saya Isteri Dia ini menyeru agar tidak ada yang mengikuti perbuatan negatifnya tersebut yang gemar bersosial. Sebaliknya, ujar Tiz, ambil sahaja perkara positif daripada dirinya.

-via » Tiz Zaqyah Ke Kelab Malam
Aktres putih gebu, Tiz Zaqyah tidak ingin bersikap hipokrit kepada diri sendiri dan juga kepada peminat-peminatnya. Kerana itu dia tidak lokek untuk berkongsi tentang perihal dirinya yang gemar untuk bersosial bersama dengan kekasih dan teman-teman di kelab malam. Tiz juga tidak menafikan bahawa dirinya gemar bersosial kerana dia tahu perbuatannya tersebut tidak boleh disorok dan sebab itu dia secara terangan telah memuat naik gambar-gambarnya di kelab. Pun begitu, heroin Sebenarnya Saya Isteri Dia ini menyeru agar tidak ada yang mengikuti perbuatan negatifnya tersebut yang gemar bersosial. Sebaliknya, ujar Tiz, ambil sahaja perkara positif daripada dirinya.

-via » Tiz Zaqyah Ke Kelab Malam
Aktres putih gebu, Tiz Zaqyah tidak ingin bersikap hipokrit kepada diri sendiri dan juga kepada peminat-peminatnya. Kerana itu dia tidak lokek untuk berkongsi tentang perihal dirinya yang gemar untuk bersosial bersama dengan kekasih dan teman-teman di kelab malam. Tiz juga tidak menafikan bahawa dirinya gemar bersosial kerana dia tahu perbuatannya tersebut tidak boleh disorok dan sebab itu dia secara terangan telah memuat naik gambar-gambarnya di kelab. Pun begitu, heroin Sebenarnya Saya Isteri Dia ini menyeru agar tidak ada yang mengikuti perbuatan negatifnya tersebut yang gemar bersosial. Sebaliknya, ujar Tiz, ambil sahaja perkara positif daripada dirinya.

-via » Tiz Zaqyah Ke Kelab Malam
Aktres putih gebu, Tiz Zaqyah tidak ingin bersikap hipokrit kepada diri sendiri dan juga kepada peminat-peminatnya. Kerana itu dia tidak lokek untuk berkongsi tentang perihal dirinya yang gemar untuk bersosial bersama dengan kekasih dan teman-teman di kelab malam. Tiz juga tidak menafikan bahawa dirinya gemar bersosial kerana dia tahu perbuatannya tersebut tidak boleh disorok dan sebab itu dia secara terangan telah memuat naik gambar-gambarnya di kelab. Pun begitu, heroin Sebenarnya Saya Isteri Dia ini menyeru agar tidak ada yang mengikuti perbuatan negatifnya tersebut yang gemar bersosial. Sebaliknya, ujar Tiz, ambil sahaja perkara positif daripada dirinya.

-via » Tiz Zaqyah Ke Kelab Malam

Segmen #1 CSY : la storia

on Monday, May 6, 2013


 
 
Segmen #1 CSY : la storia
To Join Segment Click Banner
Pemilihan berdasarkan random
Any accessibility changes will be informed early
Enhanced by Zemanta

Keputusan Setiap Negeri Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13)

Semoga kita semua diberkati oleh Allah pada hari yang indah ini. Kepada warga pembaca dan pelawat blog ini yang sudah pun layak untuk mengundi hari ini jalankanlah tanggungjawab anda dengan baik serta pilihlah parti yang terbaik untuk negara.


Checklist sebelum keluar mengundi:-
1) Pastikan sudah semak status pengundian di laman web SPR / SMS
2) Bawa Kad Pengenalan
3) Jangan pakai baju berlambang Parti
4) Pastikan tangan tiada kotoran
5) Keluar awal ke Pusat Mengundi
6) tandakan X pada calon yang anda suka


ANDA PENENTU MASA DEPAN NEGARA.

Dah ikut semua peraturan di atas? bagus... Anda adalah rakyat yang terbaik... Semoga PRU13 akan berjalan dengan lancar dan aman serta adil dan telus tanpa ada sebarang penipuan dari mana-mana pihak.
Nampaknya PRU13 kali ini mendapat liputan yang sangat meluas dari media antarabangsa. So, jaga tingkah laku.
Pihak kami akan membuat liputan secara tidak rasmi untuk keputusan penuh bagi setiap Parlimen dan DUN secepat mungkin sejurus keputusan dikeluarkan oleh pihak Suruhanjaya Pilihan Raya sendiri. Nantikan sama ada Pakatan Rakyat ataupun Barisan Nasional yang akan memegang tampuk pimpinan Kerajaan Malaysia pada penggal ini.

Selain itu, anda juga boleh mengetahui keputusan penuh Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) di portal rasmi PRU13 myundi. 


KEDUDUKAN TERKINI PRU13 [PARLIMEN]
BN
PKR
BEBAS
133
21
38
30
0


STATISTIK KEPUTUSAN KERUSI PARLIMEN (PRU 13)
Negeri
Jumlah
Kerusi 
BN
PAS
DAP
PKR
BEBAS
Jumlah
PERLIS
3
3
3
KEDAH
15
10
1
4
15
KELANTAN
14
5
9
14
TERENGGANU
8
4
4
8
PULAU PINANG
13
3
7
3
13
PERAK
24
12
2
7
3
24
PAHANG
14
10
1
1
2
14
SELANGOR
22
5
4
4
9
W.P. K. LUMPUR
11
2
5
4
11
N. SEMBILAN
8
5
2
1
8
MELAKA
6
4
1
1
6
JOHOR
26
21
4
1
26
W.P. LABUAN
1
1
1
SABAH
25
22
2
1
25
SARAWAK
31
25
5
1
31
W.P. PUTRAJAYA
1
1
1
JUMLAH
222
133
21
38
30


KEDUDUKAN TERKINI PRU13 [DUN]
BN
PAS
DAP
PKR
BEBAS
275
85
95
49
1



STATISTIK KEPUTUSAN KERUSI DUN (PRU 13)
Negeri
Jumlah
Kerusi 
BN
PAS
DAP
PKR
BEBAS
Jumlah
PERLIS
15
13
1
1
15
KEDAH
36
21
9
2
4
36
KELANTAN
45
12
32
1
45
TERENGGANU
32
17
14
1
32
PULAU PINANG
40
10
1
19
10
40
PERAK
59
31
5
18
5
59
PAHANG
42
30
3
7
2
42
SELANGOR
56
12
15
15
14
56
W.P. K. LUMPUR
0
N. SEMBILAN
36
22
11
3
36
MELAKA
28
21
1
6
28
JOHOR
56
38
4
13
1
56
W.P. LABUAN
0
SABAH
60
48
4
7
1
60
SARAWAK
0
W.P. PUTRAJAYA
0
JUMLAH
505
275
85
95
49
1
505


NEGERI KERAJAAN BN
NEGERI KERAJAAN PR
PERLIS
KELANTAN
KEDAH
PULAU PINANG
TERENGGANU
SELANGOR
PERAK
PAHANG
NEGERI SEMBILAN
MELAKA
JOHOR
SABAH
SARAWAK
Barisan Nasional (BN) Kekal Memerintah Kerajaan Persekutuan

My Blog List

 
© Sub MHakim Faiz All Rights Reserved